Over ons

Sinds de zomer van 2010 worden er vanuit de Hervormde Gemeente Barneveld reizen georganiseerd naar Kenia. In de periode 2010-2019 heeft er elk jaar een reis plaatsgevonden, vanwege corona was het in 2020 niet mogelijk, maar in de jaren 2021 en 2022 hebben we de draad weer opgepakt. De reizen zijn werkvakantie’s die meestal als hoofddoel hebben dat er een of meerdere kerken gebouwd worden. In 2010, 2012, 2015 en 2018 waren de reizen vooral gericht op jongeren en was het een werkvakantie waar alle keren 3 kerkgebouwen gebouwd zijn. In 2011, 2013, 2014, 2016, 2017, 2019, 2021 en 2022 bestonden de groepen niet uit jongeren maar waren het volwassenen/oudere groepen. In die reizen werd er ook geld opgehaald voor een kerk en hebben sommige deelnemers van de groepen geholpen met het bouwen. Het hoofddoel was dus niet kerkbouw maar wederzijdse ontmoeting en bemoediging. De groepsreizen staan meestal in het teken van de basis leggen voor de bouw van een aantal kerkgebouwen. Voor drie kerkgebouwen hebben we minimaal € 15.000,- nodig. Dit geld gaan wij in Nederland bij elkaar verdienen door middel van sponsoracties en giften. Elk jaar wordt er voorafgaand aan de reis een streefbedrag bekend gemaakt waarmee de materialen voor de kerkbouw gerealiseerd worden. Naast geld voor de materialen hopen we vaak nog wat extra geld op te halen zodat we missionaire en diaconale projecten in Kenia financieel kunnen ondersteunen. Daarnaast investeren we de laatste jaren ook in waterpompen zodat Keniaanse gemeenschappen in droge gebieden ten alle tijden van schoon drinkwater zijn voorzien. Elk jaar zijn de reis en verblijf kosten van de deelnemers volledig voor eigen rekening. Al het geld dat opgehaald wordt d.m.v acties en sponsoren wordt volledig gebruikt voor de onkosten van de kerkgebouwen en de andere projecten die financieel ondersteund worden.

Naast het kerkbouwen wordt er dus bij elke reis aandacht besteed aan missionaire en diaconale projecten zoals een weeshuis, school en ziekenhuis.

Ook leren we de cultuur van Kenia beter kennen door verschillende uitstapjes die gemaakt worden. We proberen steeds de lokale bevolking te ontmoeten en in gesprek te gaan over de cultuur om zo meer van elkaar te gaan begrijpen en de Keniaanse cultuur beter te leren kennen. Maar in die drie weken vieren we natuurlijk ook vakantie. We hopen verschillende uitstpajes te maken zoals: Ontdekken van het centrum van Eldoret, een bezoek brengen aan een wonderschone waterval, een wandeltocht door het regenwoud van Kakamega en als kers op de taart een bezoek aan het mooiste wildpark van Kenia; Masai Mara. We denken zo een mooie balans te hebben tussen enerzijds kerkelijke activiteiten en anderzijds de cultuur verkennen en vakantie vieren.

Hoe bouwen wij een kerk/multifunctioneel gebouw:

U denkt nu misschien, hoe kan een groep gemeenteleden uit Barneveld nou in een drie weken durende vakantie, een of meerdere kerkgebouwen bouwen. Daar willen we u hieronder graag wat meer uitleg over geven. Ten eerste willen we zeggen dat de gebouwen die we neerzetten multifunctionele gebouwen zijn. In Kenia worden deze gebouwen niet alleen op zondag gebruikt voor de kerkdienst. Maar het komt vaak voor dat het gebouw dat we neerzetten door de weeks als school of als dorpshuis gebruikt wordt.

Deze multifunctionele kerkgebouwen worden door ons in ongeveer 3 dagen gerealiseerd. Dit komt doordat we niet een heel kerkgebouw neerzetten maar alleen het geraamte, de basis van de kerk neerzetten. We gebruiken het concept van een Deense ondernemer die een concept heeft ontwikkeld waarmee je in korte tijd een goed en stevig gebouw kan neerzetten. Keniaanse gebouwen zijn vaak gemaakt van hout en modder. Deze gebouwen maken we van goed metaal en golfplaten. We maken ook een goed fundament zodat de kerkgebouwen een lange tijd mee kunnen.

Wij als groep bouwen dus alleen het geraamte van de kerk. Wij nemen het fundament, de pilaren en het dak voor onze rekening. De muren laten we over aan de plaatselijke bevolking zodat ze niet helemaal afhankelijk denken te zijn van Nederlandse bemoeienis en op deze manier kunnen we op meerdere plekken in het land mensen tot hulp zijn. Hieronder ziet u op de foto’s het proces van de bouw van een kerkgebouw.

Nadat er eerst gaten worden gegraven voor de fundering van de palen worden de palen eerst ook nog geverft. Dan worden een voor een de spanten omhoog gezet. Als het cement hard is geworden (meestal de volgende dag) kan men beginnen met het dak. Eerst worden de zijbalken geplaatst, en daarna kan het golfplaten dak erop gemonteerd worden.